CoronaVis

Microscopic view of coronavirus.

Articol de Marta Drăghici

Venit dintr-un tărâm îndepărtat, plin de miracole și orori, venit peste lume precum mirodeniile de odinoară, precum cafeaua, pietrele prețioase, mătasea și legendele cu monștri înaripați, coronavirusul arată deja precum marele ecran alb al psihanalizei, pe care mintea și sufletul pacientului proiectează tot ce este în el: spaime de apropiere și atingire, groaza de a-i contamina pe cei dragi, nevoia de a-și păstra iluzia de control asupra vieții și a morții, nevoia de a face dreptate (de a se răzbuna pe cei incapabili), de a juca un rol important în salvarea altora, de a fi mai deștept decât ceilalți.

Toate temele care apar în cabinete pot fi găsite acum îmbrăcate în combinezonul alb anti-pandemie, circulând prin lume.

Cei care au nevoie de a-și explica grozăviile lumii prin existența unor inteligențe diabolice care coordonează planuri planetare au aflat deja că…însuși Bill Gates ar putea fi implicat în Afacerea Coronavirus. El ar deține vaccinul de care lumea are acum atâta nevoie. Astfel, dacă licențele pentru Windows nu prea funcționează la simplii utilizatori, licența de Covid 19 ar putea fi implementată fără probleme.

Doctori importanți au găsit momentul pentru a spune tot ce voiau demult să spună. Găsim puncte de vedere destul de diferite, la personalități medicale apropiate ca valoare științifică – ba că ar fi vorba de o gripă obișnuită, cu rată de mortalitate apropiată la nivelul României de rata gripei de anul trecut, ba că rata mortalității ar fi îgrijorătoare. Spălatul pe mâini a devenit tema zilei, iar cei care se apără de teamă folosind umorul nu puteau rămâne departe: avem meme și filmulețe care parodiază măsurile firești de prevenire a răspândirii bolii.

Între părinți și adolescenți a început lupta: părinții sunt percepuți drept niște babalâci înspăimântați de fleacuri, copiii sunt văzuți ca niște inconștienți care trebuie ținuți cu forța sub un clopot de sticlă.

Dârele de lumină ale farurilor se întind la graniță pe kilometri întregi: românii fug de moartea italiană, se întorc acasă, cum o făceau doar la marile sărbători, însă acum sunt așteptați cu groaza crescută cât cozonacii. Made in China.

Această  gripă este exact ca un vis din care la prima vedere nu pricepi nimic: cu cât îl cauți în adâncurile lui de simboluri personale capătă sens și formă și – dincolo de măsurile de bun simț precum spălatul pe mâni și evitarea aglomerației – cam asta avem de făcut.