Aventuri in Tara lui Strolyx – Ioana Scorus, Editura Humanitas

„Aventuri în Țara lui Strolyx – prima mea carte despre emoții”, apărută la Editura Humanitas, sub semnătura psihanalistei Ioana Scoruș este o invitație la întâlnirea dintre părinții/bunici și copii în teritoriul cel mai problematic din și dintre ei – lumea emoțiilor, a trăirilor – nuanțate prin chiar structura cărții.

Autoarea, cu vastă experiență de cabinet în psihoterapie psihanalitică și psihanaliză cu copii, adolescenți și părinți, a prins chiar în structura cărții că emoțiile sunt o chesiune de normalitate dar și de intensitate, de nuanță, de coloristică a trăirii umane, indiferent de vârstă, tratând: supărarea/furia, bucuria/fericirea, frica/spaima și jena/rușinea.

În paginile introductive ale cărții, autoarea se adreseaza părinților și bunicilor punând și întrebarea-cheie a problematicii emoțiilor, și anume verbalizarea lor:

<<Încercați să vă aduceți aminte: când i-ați spus ultima oară copilului dumneavoastră, pe care îl încerca un acces de furie, că ceea ce simte se cheamă furie? Când i-ați spus ultima oară, atunci când l-ați văzut fericit, că ceea ce simte se cheamă fericire și când i-ați spus, într-un moment de bucurie, că ceea ce simte se cheamă bucurie? Dar oare, noi, părinții, știm întotdeana să discernem între multele feluri de a simți? Știm întotdeauna ce anume simțim?>>

Cartea, având ilustrații realizate de Andreea Daniela Olaru și o copertă desenată de Angela Rotaru, cuprinde câte-o povestioară despre o emoție gestionată și „predată” de copiii Mira și Hak ființelor fantastice numite Strolycși.

După fiecare povestioară, psihanalista Ioana Scoruș îi învață pe copii ce pot să facă pentru a-și trăi emoțiile, și pe părinți cum pot să-i ajute pe cei mici în înțelegerea a ceea ce trăiesc.

O cărticică-abecedar de emoții, atât pentru copii, cât și pentru adulți, o invitație la întâlnirea celor mari și celor mici în viața interioară trăită conștient și cu sens, în loc de a ne „pasa” unii altora trăirile care, neînțelese, nenumite, ajung, uneori, de ne trăiesc.

Pagina profesională de FB a Ioanei Scoruș

_________________

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.